• עברית
  • English

כיצד נהפוך אתגר חופש הגדול "להזדמנות משפחתית"

כיצד נהפוך אתגר חופש הגדול "להזדמנות משפחתית"

אנו ניצבים כשלושה שבועות לפני החופש הגדול, הידוע כזמן מועד לפורענות. הורים רבים חוששים מכך מאוד, ובצדק. היכן ילדינו מבלים? עם מי הם מבלים? מהו סדר יומם? היכן הגבולות שלנו, ההורים? בעוד הילדים נהנים מימים ארוכים ללא מחויבויות, רוב ההורים ממשיכים בשגרת עבודתם. פער זה יוצר מתח בין צורכי הילדים לבין המציאות של חיי המבוגרים. רבים מאיתנו מכירים היטב את הכאוס והלחץ של חופשה לא מתוכננת.

"משעמם לי!" היא קריאה הנשמעת כמעט מדי יום בבתים רבים. הורים מנסים נואשות למצוא פעילויות ברגע האחרון, וחוזרים מהעבודה מותשים, רק כדי להתמודד עם ילדים עצבניים ומשועממים. השעמום, למרות היותו חלק טבעי מהחופשה, עלול להוביל לתסכול ולהתנהגויות לא רצויות.

הימים מתנהלים ללא סדר או שגרה. הילדים מתעוררים בשעות שונות, לעתים קרוב לצהרים, מה שהופך את הכנת הארוחות למשימה כמעט בלתי אפשרית. "הרגשתי כמו טבחית במסעדה הפתוחה 24/7," היא תחושה מוכרת להורים רבים.

התסכול של הילדים גובר מיום ליום. "אתם אף פעם לא עושים איתנו כלום!" היא תלונה שכיחה, לצד דרישות ללכת לפארק המים "כמו כולם". הקטנים פשוט בוכים מתסכול ושעמום. השוואות בלתי פוסקות ל"מה כולם עושים" מגבירות את הלחץ על ההורים לספק חוויות וטיולים יקרים.

הורים רבים חשים עומס רגשי וחוסר אונים. "הרגשנו שאנחנו מאכזבים את הילדים," היא תחושה מוכרת. "רצינו לתת להם חוויות, אבל בין העבודה, הבית, והצרכים של כל הילדים, פשוט לא הצלחנו להתארגן ובוודאי שלא לספק 'חופשה מושלמת' שציפיותיהם בסופו של דבר אינן מתממשות."

כדי שלא נגיע גם השנה לרגשות האשם על כך שלא הצלחנו, ונחוש את חוסר האונים שחווינו בשנה שעברה, נעשה זאת אחרת. נגיע לתקופת החופש עם הכנה משפחתית.

הכוונה היא להכין תכנית חופש, מעין לו"ז וסדר יום המשלב את הצרכים של כל הילדים.
זה מתחיל בערב משפחתי לתכנון החופש, מעין ישיבת קבינט המשפחה (אך ללא תפקידי אופוזיציה). הזמינו משהו לאכול כדי ליצור אווירה מיוחדת ותוקף למפגש, מה שהופך אותו לחוויה מרגשת. "זה מדהים לראות איך כל אחד מהילדים מביע את רצונותיו. תוכלו לשמוע משפטים כמו 'אני בעיקר רוצה לישון עד מאוחר', אחרים חולמים על משחקי מחשב אינסופיים, והקטנים? הם פשוט רוצים המון גלידה!" אך הכי חשוב – שאף פעם לא יהיה משעמם.

תראו את התלהבות הילדים כשתציעו טיול שלא חשבו עליו, ואיך הם מתרגשים להתכונן לכך כמה שבועות מראש. אולי גם תגלו שיש כאלה הרוצים להיות השפים הבאים של ישראל!

עצם ההכנה וסדר היום שיהיה כתוב לילדים במקום בולט בבית, והידיעה שבכל יום השגרה נמשכת באופן מותאם לחופש, מעניקים לילדים תחושת שלווה ומונעים התפרקות. ברור שגם השנה יהיו רגעים של מריבות ושעמום – אחרי הכול, אלה ילדים. אך ברגע שאנו מגיעים לתקופת החופש בהכנה ובידיעה על זמני מנוחה עבור ההורים וזמני פורקן ואקסטרים עבור הילדים, יהיה הרבה פחות לחץ באוויר.

"שבעה עקרונות מנחים לתכנון חופשה משפחתית מאוזנת ומעשירה".

  1. יצירת מסגרת גמישה: קביעת סדר יום בסיסי עם זמני קימה, ארוחות ושינה, תוך השארת מרווח לגמישות. מסגרת זו תספק יציבות לילדים ותקל על ההתנהלות היומיומית.
  2. איזון בין פעילות למנוחה: תכנון מראש של מגוון פעילויות – טיולים, ימי כיף, וגם ימי "שום דבר". חשוב לאפשר גם זמן למנוחה וריענון.
  3. עידוד עצמאות ויצירתיות: הצעת פרויקטים ארוכי טווח לילדים, כמו גינון, יצירה אומנותית, או למידת מיומנות חדשה. זה יספק להם עיסוק משמעותי ויפתח את עצמאותם.
  4. ניצול משאבים קהילתיים: בדיקת אפשרויות לפעילויות מאורגנות בקהילה, כמו קייטנות יום, חוגים, או פעילויות בספרייה המקומית.
  5. יצירת רשת תמיכה: שיתוף פעולה עם משפחות אחרות לחילופי ילדים או ארגון פעילויות משותפות.
  6. שיחות על מרחב בטוח וגבולות: ניצול הזמן הפנוי לשיחות עמוקות יותר עם הילדים על נושאים חשובים כמו מוגנות, בטיחות ברשת, התנהגות אחראית, וערכים משפחתיים.
  7. זמן איכות משפחתי: תכנון פעילויות משפחתיות שאינן דורשות הוצאה גדולה – ערבי משחקים, צפייה משותפת בסרטים, או טיולים בטבע הקרוב.

זכרו, חופש הגדול אינו רק אתגר, אלא גם הזדמנות. זו תקופה שבה אנו יכולים לחזק את הקשרים המשפחתיים, לאפשר לילדינו לגלות תחומי עניין חדשים, ולפתח כישורי חיים חשובים כמו ניהול זמן, אחריות אישית ויצירתיות.

בעזרת תכנון מוקדם, גישה גמישה והבנה שלא כל רגע צריך להיות מלא בפעילות, נוכל להפוך את החופש הגדול לחוויה חיובית ומעשירה עבור כל המשפחה. זכרו, המטרה אינה ליצור חופשה "מושלמת", אלא לבנות זיכרונות משפחתיים חיוביים ולאפשר לכל בני המשפחה ליהנות, לנוח ולהתפתח.

כשניגש לחופש הגדול עם תכנון, יצירתיות וגמישות, נוכל להפוך אותו מתקופה של חשש וכאוס לזמן של צמיחה, הנאה וחיזוק הקשרים המשפחתיים.
אז קדימה, בואו נתחיל לתכנן – החופש כבר ממש מעבר לפינה!

כתב ע"י פנחס וייס

עו"ס מומחה בטיפולי זוגי ופרטני בטראומה מורכבת.

מנהל מרכז הטיפולי "מבטח".

לקבלת תכנים נוספים למייל הירשמו בקישור המצורף https://mivtach.org.il/arshama

הרשמה לייעוץ

להרשמה לייעוץ מלא את פרטיך ונחזור אליך בהקדם